6 Kasım 2013 Çarşamba

Kırk Uçurma

Güzel bir gün olması dileklerimle Günaydın,
Geçtiğimiz ay sevgili Tülay'ın kızı Ayşegül'ün kırkını uçurduk. Ayşegül bebek kırkını uçurmak için bana misafir oldu, çok da güzel oldu. Kırk uçurma günümüz de pek uygulanmasa da bence eski güzel adetlerimizden biri. Her ne kadar günümüzde bebekler kırkını beklemeden dışarı çıkarılsa da böyle güzel adetleri yerine getirmek güzel.
İnternette ki kaynaklara göre;
Halk arasında kırk çıkarma, kırkı uçurmak ya da kırkı çıkartmak olarak bilinen bebeğin 40. günü yapılacak bazı şeyler vardır. 40 günlük bebek için öncelikle bebeğin kırkının çıktığı gün güzelce yıkanır. Bebeği kırklama için yıkama suyuna 40 adet fasulye ya da küçük taş atılır. Her fasulye veya taş için ihlas suresi okunur, üflenir. Aynı gün bebeğin annesinin de yıkanması uygun olur.  Yıkanma bittiğinde bebeğe en güzel giysileri giydirilir. Adettendir, 40’ı çıkan bebek yakın bir akraba, ahbap, komşu veya arkadaşa götürülür. Bebeğin kırkını uçurmak için götürülecek evin mümkünse yüksek katlı ve ev sahibinin zengin olması önemlidir. Kırkı çıkan bebeği ve annesini misafir edecek olan ev sahibi de bu küçük yavrunun ilk misafirliği olduğundan onun için çeşitli ikramlarda bulunur. Bebek ve annesi evden ayrılmak üzereyken de ev sahibi bebeğin giysisine veya kundağına bir miktar para sıkıştırır. Adetlere göre ev sahibi parayı koyduğu sırada “Evime fareler girmesin” demelidir. Ayrıca bebeğin boynuna un serpilip, yumurta ve şeker de konulur. Burada amaç bebeğin bereket getirmesidir. Ayrıca çocuğun yumurta gibi gürbüz olması, şeker gibi tatlı dilli, güler yüzlü olması istenir. Bu sırada bereket duası okunması ve bebeğin burnuna nazarlık denilip kömür lekesi sürülmesi de bebeği nazarlara karşı koruması için alınacak tedbirdir. Bazı yörelerde kırkı çıkan bebek için mevlit de okutulur. Bebeğin kırkını uçurmak için yapılan farklı adetler de vardır. Bu adetler yöreden yöreye değişmektedir. Ancak en çok uygulanan yöntemler, yukarıda anlatıldığı gibidir.


Kırk uçurma adetlerine göre, Ayşegül için hazırladıklarım 
Ekmek : Elinin bereketi hiç azalmasın, annen baban elinin ekmek tuttuğu günleri görsün, seninle gurur duysun. 
Pamuk: Saçın aklaşana kadar çok uzun ömürlü ol, kalbin pamuk gibi yumuşak olsun. 
Pirinç : Sana, evine ve evimize bereket gelsin. 
Tuz: Ömrün evin tadı tuzu gibi iyi olsun, ağzının tadı hiç kaçmasın. 
Şeker : Ağzın hep tatlı olsun, tatlı dilli, güler yüzlü bir insan ol ve kimsenin gönlünü kırma. 
Un : Çok uzun, sağlıklı ve un gibi tertemiz bir ömrün olsun, ak saçlı nine  olup torunlarını ağız tadı ile gör. 
Bozuk para:  Ömrün boyunca hep bol kazançların olsun, bu paralardan çok çok daha fazlasına sahip ol. 
Çörekotu: Bereket getirsin hayatına, sağlık, mutluluk, başarı, aşk, huzur, şans, kısmetin hep en bereketlileri senin olsun, bütün zorluklar senden uzak olsun, hayatın boyunca güleceğin şeyler yaşa. 
Yumurta:Yumurtadan çıkan civcivler gibi çabuk büyüyen, sağlıklı ve tok bir insan ol. 


Kırk uçurma masamız için hazırladıklarım;
Pirinç Pilavı
Kıbrıs Tatlısı
Kabak-Havuç Salatası
Poğaça
Patatesli Peynirli Rulo Börek
önümüzdeki günlerde tariflerini de yayınlayacağım.

4 yorum:

  1. Ne kadar güzel ifade ederek anlatmışsın bu unutulmaya yüz tutmuş adetimizi...
    Şimdilerde bahsettiğimizde aman batıl inançlar onlar eskide kaldı deyip geçiştirildiğimiz ve lafları ağzımıza tıkattıkları ifade dahi edemediğimiz anlamlarını okur da öğrenir inşallah çok bilmiş cahillerimiz ne diyelim... Biz halen uyguluyoruz ve ben çok hoşnut oluyorum sevgili anneciğime halen bebişlerinin banyosunu yaptırmak için yardım talep edenler olsada yaşına hürmeten diğer uygulamalar pek yapılmıyor ama benim de anneciğimden bildiklerimi harfiyen yazmışsınız çok sevindim ayrıca sepete ve çerçeve içersinde aldığınız güzel yazınıza bayıldım bir ara müsade ederseniz aynen blogumda paylaşmak isterim yazınızı...Harikasınız sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim. Çok güzel adetlerimiz var bizim. Modernleştik diye bir kenara bıraktığımız. Benim de yazdıklarım internette araştırıp bulup uygulayıp yazdıklarımdır. Anneciğinize çok selamlar, ellerinden öperim. Tabi ki istediğiniz zaman paylaşabilirsiniz.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. verdiğiniz bilğiler için çok teşekkürler.. haftaya arkadaşım bebeğiyle 40 uçurmaya gelecek :) çok iyi fikirler vermiş oldunuz bana :) haftaya bende hazırlayıp bloğumda yayınlarım inşallah
    http://haticekocaoglu.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür ederim ayrıca sitemi ziyaret etmeyi unutmayın https://islamguzelahlaktir.blogspot.com/

    YanıtlaSil

Special design for Şeker Mutfağımız by GeCe